Rezultatele primului tur

Prin prezenta se fac publice rezultatele ultimei întruniri ai membrilor juriului ai concursului deschis de creație arhitecturală pentru cel mai bun concept de revitalizare și reamenajare a teritoriului Grădinii Publice Ștefan cel Mare și Sfânt și a Scuarului Catedralei din municipiul Chișinău.

La ședința din 31 octombrie 2021 au fost luate următoarele decizii:

  1. Luând în considerare comentariile consiliului de experți de la întrunirea din 20 octombrie 2021, precum și ținând cont de discuțiile orășenilor de pe rețelele de socializare, membrii juriul au decis să nu acorde premii pe baza rezultatelor etapei I.
  2. Să anunțe etapa II a concursului cu cerințele stabilite.
  3. În etapa II sunt admise 4 lucrări din cele 11 care au participat în turul I, cu următoarele coduri alfanumerice (indicate în ordine alfabetică):
    – АЕ 9857 (Arh Evolutio SRL)

– АО 9202 (ARHICO)
– АХ 0652 (SRL Arhicubix)
– ВР 9000 (Elena Ribac)

Membrii juriului au constatat că niciunul dintre participanții turului I nu a respectat pe deplin cerințele solicitate și indicate în documentația de concurs. Prin urmare, niciuna dintre lucrări nu poate fi desemnată câștigătoare.

Pentru etapa II au fost selectate lucrările care au acumulat cele mai multe voturi. La selectarea lucrărilor pentru etapa II, s-a luat în considerare, în primul rând, nivelul de înțelegere profesională a cerințelor concursului, în calitate de concurs de arhitectură și urbanism în centrul istoric al capitalei.

Juriul menționează că toți cei 11 participanți la concurs au dat dovadă de creativitate, materialele prezentate fiind realizate la nivel profesionist.

Acest fapt confirmă că practica concursurilor deschise, dispărută în ultimii 20 de ani, trebuie să fie reluată, așa cum doar la competițiile deschise pot fi selectate cele mai bune soluții.

A doua etapă a concursului va fi lansată în trimestrul II al anului 2022. Până atunci Primăria municipiului Chișinău se ocupă de pregătirea documentației necesare. Vor fi efectuate primordial următoarele studii care, odată finalizate, vor fi puse la dispoziția participanților:

  • Ridicarea topografică
  • Inventarierea dendrologică
  • Studiul istoric

Lucrările participanților

This poll has ended (since 2 years).
SRL Arhicubix
21.05%
Atelier ARCHINSPACE
15.02%
Balmarin Proiect
10.55%
Gorgona SRL
9.88%
Arh Evolutio SRL
9.57%
RO2R architects
8.23%
LH47 ARCH
7.69%
Felsen Design & Hargli Design
6.62%
Nani Natalia
4.87%
Imp "Chisinauproiect"
4.74%
ARHICO
1.79%