GA9145

PREZENTAREA SOLUȚIEI PROPUSE

Nu putem respecta trecutul, decât fiind complet moderni” .

arhitect Carlo Scarpa

Scuarul Catedralei

Elemente cheie

  1. Roata de observație a Chișinăului are un diametru de 90m si va oferi cel mai înalt punct de vizualizare a orașului. Roata are scopul de a deveni cea mai populara atracțieatât pentru locuitorii capitalei, cit si a turiștilor. Pentru a nu obstrucționapriveliștea spre Catedrala, Roataurmează a fi fără butuc rotativ central (hublesswheel) . Avantajele utilizării unei astfel de roți sunt că inerția rotativă a roții este redusă, deoarece spițele și butucul sunt îndepărtate și se creează mai mult spațiu în centru.
  2. Amfiteatrul central este situate in partea de nord est a Catedralei la baza Rotii de observație si finalizează aleea pietonala din strada Eugen Doga. Aici locuitorii orașului se vor putea bucura de muzică pop, clasica, operă, film și spectacole in aer liber.
  3. Casa parohiala va fi destinată preoților, personalului auxiliar și enoriașilor pentru necesitățile de cult. Potrivit Mitropoliei, o casa parohială a existat în spatele Catedralei și până în 1969, când autoritățile din acea vreme ale Chișinăului au decis demolarea ei și amplasarea în respectivul loc a primului punct termic al rețelei de încălzire centralizată a capitalei. Edificarea casei parohiale este o necesitate pentru instituția de cult, pentru că în prezent Catedrala nu dispune de spatii auxiliare. Casa parohiala va avea un singur nivel parțialînglobat in teren pentru a nu închide vederea spre Catedrala.
  4. Valuri cu flori. Gheretele cu floriurmează să corespundă unui noi concept de modernizare a zonei verzi. Gheretele nu vor mai putea fi numite “gherete” deoarece ele vor deveni parte componenta a amenajăriipeisagistice si ale reliefului parcului, o noua atracție emblematica.

Gradina publica Ștefan cel Mare

Elemente cheie

Pasarela pietonala centrala va conecta Gradina publica Stefan cel Mare cu Scuarul Catedralei, dar si străzile adiacente. Pentru a facilita mobilitatea pietonilor, aceasta va oferi ascensoare si scări rulante. La fel ca si Roata de observație, Pasarela va deveni un punct de atracție si un loc de vizualizare a zonei. In interiorul pasarelei vor fi organizate expoziții de arta.

Noua cafenea Guguța. Cafeneaua Guguța, cândva populara, a devenit o ruina. Noii proprietari își doresc o clădire multietajata, fapt care a inspirat proteste in rândul tinerilor. Noua cafenea trebuie sa devina un centru de atracțiesi un simbol al schimbării  datorita implementăriiunui design inovativ si al conceptului de arhitectura verde, o abordare in proiectare si construcție care mărește eficienta energetica si minimizează efectele nocive asupra sănătății umane si reduce amprenta ecologică a clădirii. Adiacent clădiriiemblematice va fi amenajat un spațiu comunitar in aer liber si terase de vara.

Patinoarul central. Orice capitala are nevoie de un patinoar central. Locul ales pentru acesta este in locul unui fost havuz nefuncționaldin incinta parcului situat vizavi de clădireafostului hotelCodru. Patinoarul  va avea acces si parcare publica din str. 31 August si va fi un loc mai sigur, ferit de magistralele de interes urban. Pe timp de vara, spațiul dedicat patinoaruluiva prezenta un lac. Spațiu adiacent poate fi folosit pentru târguri tematice.

Aleea clasicilor -remake. Aleea a fost construită și și-a primit numele în 1958 și a devenit una dintre cele mai importante atracții turistice din Chișinău. La început erau doar doisprezece sculpturi, dar după destrămarea Uniunii Sovietice, autoritățile locale au adăugat busturi de scriitori și poeți români și moldoveni care au fost interziși în timpul regimului sovietic. Problema cu busturile adăugate ulterior consta in scara, tehnica si maniera care diferă considerabil de sculpturile inițiale, executate într-o maniera similara. Astfel ne-am propus o reinterpretarea a complexului sculptural creat după independență, pentru a crea un muzeu în aer liber, care ar oferi mai multa individualitate sculpturilor si ar pune în evidență diversitatea acestora.