CONCEPT DE REVITALIZARE ȘI RE AMENAJARE A TERITORIULUI GRĂDINII PUBLICE ȘTEFAN CEL MARE ȘI AL SCUARULUI CATEDRALEI, DIN MUNICIPIUL CHIȘINĂU
Această propunere ține să respecte natura și istoria, să se integreze cu mediul existent și să reprezinte fuziunea relației dintre natură și umanitate.
SCUARUL CATEDRALEI– Menirea principală al conceptului este faptul nu numai de a revitaliza scuarul dar și de a valorifica monumentele de patrimoniu care se află în incinta scuarului și admira Catedrala din unghiuri inaccesibile până în prezent.
Conceptul propus presupune crearea unui spațiu suplimentar celui existent prin denivelarea părții pietonale pe axa principala a scuarului, în prelungirea străzii pietonale existente din parte de jos a scuarului Catedralei. În spațiu nou creat vor fi amplasate galerii de expoziții, vânzări de artizanate, tablouri, cărți, etc. precum și odihnă. În spatele Catedralei, conform conceptului arhitectural propus, va fi amplasată la nivelul subsolului un spațiu care va găzdui diverse activități culturale pentru circa 200 de persoane. Construcția respectivă va avea un acoperiș din sticlă fixată pe o structură din metal, care va permite spectatorilor vizualizarea unui peisaj unic și irepetabil, inclusiv a catedralei, monument de arhitectură de însemnătate națională. Accesul la sala va fi efectuat prin pasajul pietonal, modelat în prelungire la strada pietonală.
Aleile existente cu care se intersectează pasajul pietonal propus, se păstrează, formându-se în două punți, în prelungirea pietonalei paralele străzii Columna și pietonale care formează un semicerc, centrul căreia se află în centrul clădirii Catedralei. Din același centru pornește și raza sălii pentru activitățile culturale.
Pasajul va fi dotat cu rampă pentru persoane cu dizabilități și WC-uri publice.
Datorită particularităților reliefului, pasajul se încadrează în panta reliefului și nu schimbă peisajul parcului la nivelul percepției vizuale.
Amplasarea reușită a pasajului sub cotă existentă a reliefului, permite activităților culturale în special cu tente sonore, să nu afecteze pe ceilalți vizitatori ai parcului, care preferă un mod de odihnă mai puțin zgomotos. La amenajarea pasajului se va folosi lemnul – material natural și ecologic.
Paralel cu pasajul pietonal, pe ambele părți laterale vor fi păstrate accesele pietonale existente, care vor fi doar renovate, păstrând schema actuală de deplasare a pietonilor din zonă.
Și nu în ultimul rând, nu este de neglijat faptul, că astfel de centre (spații de chirie, deservire publică, etc.) vor contribui financiar la întreținerea și deservirea zonei respective.
GRĂDINA PUBLICA ȘTEFAN CEL MARE – un loc cultural, o destinație emblematică menită să revigoreze, să completeze regenerarea fizică, emoțională și spirituală pentru a schimba stilul de viață și a aduce calitate vieții într-un mediu prietenos.
Conceptul propus presupune crearea unui spațiu suplimentar celui existent prin denivelarea părții pietonale pe axa principala a Grădinii publice Ștefan cel Mare. În spațiu nou creat vor fi amplasate galerii, care vor găzdui diverse activități culturale.
Spațiu între galerii este destinat vizitatorilor pentru diverse activități culturale precum și odihnă. În capătul pasajului este amenajată o pantă în cu trepte, care poate servi drept spațiu pentru vizionarea unor manifestări culturale pentru un număr de până la 50 de persoane. Pasajul va fi dotat cu rampă pentru persoane cu dizabilități și WC-uri publice.
Datorită particularităților reliefului, pasajul se încadrează în panta reliefului și nu schimbă peisajul parcului la nivelul percepției vizuale.
Amplasarea reușită a pasajului sub cotă existentă a reliefului, permite activităților culturale în special cu tente sonore, să nu afecteze pe ceilalți vizitatori ai parcului, care preferă un mod de odihnă mai puțin zgomotos.
La amenajarea pasajului se va folosi lemnul – material natural și ecologic.
Paralel cu pasajul, pe ambele părți laterale vor fi păstrate accesele pietonale existente, care vor fi doar renovate, păstrând intactă Aleea Clasicilor.
Și nu în ultimul rând, este de neglijat faptul, că astfel de centre (spații de chirie, deservire publică, etc.) vor contribui financiar la întreținerea și deservirea zonei respective.
Celelalte zone ale parcului vor fi supuse doar restaurării, totodată păstrând trama pietonală originară. La amenajare pietonalelor se vor folosi materiale care se vor încadra în stilistică și peisajul autohton.
Copacii care vor nimeri în zona de construcție a pasajului, se vor strămută în alte zone cu aceeași destinație a orașului, după efectuarea unui studiu mai amplu și recomandările specialiștilor în domeniu. Ca urmare acestor recomandări, ulterior, pentru altă etapă al concursului se vor face propuneri de amenajare și design pentru celelalte zone ale parcului, inclusiv cu propuneri de instalare ale mobilierului urban.