FH0035

“Urban Forest” (Pădure urbană)

Conceptul „Urban Forest” are la bază ideea de pădure în inima orașului. 

Făcând o paralelă cu istoricul, la momentul fondării actualului parc Ștefan cel Mare pădurile constituia cca 25% din teritoriul Moldovei. La moment aceasta cifră a scăzut până la 12,7%, ce constituie cel mai mic index din țările europene.

Pentru a intensifica senzația de plimbare prin pădure, am mărit cantitatea și am diversificat sortimentul de plante, am adăugat sculpturi de piatră ce reprezintă fauna Moldovei. Iar pentru a face spațiile atractive pe tot parcursul anului am folosit plante de interes sezonier: plante erbacee multianuale ce înfloresc în perioade diferite, arbori și arbuști cu frunza decorativă, plante veșnic verzi ș.a.

Din punct de vedere funcțional am organizat spațiile parcurilor astfel încât acestea să fie atractive pentru vizitatori de diferite vârste și cu diferite interese. Totodată am favorizat distribuirea fluxului de vizitatori uniform pe toată suprafața de intervenție. În parcul Ștefan cel Mare a fost organizată o zonă pentru skate-ing, cu scaune în amfiteatru, food-cort, pavilioane acoperite, spații pentru întruniri în grup și zone ce pot fi ușor transformate pentru evenimente, iarmaroace, concerte. În scuarul catedralei am reorganizat terenul de joc pentru copii, am adăugat o trecere perimetrală și elemente acvatice, care pe lângă aspect estetic îmbunătățesc microclima .

Mobilierul urban, sculpturile și anumite elemente decorative sunt realizate în stil contemporan. Astfel, catedrala, clopotnița, felinarele, havuzul din parcul Stefan cel Mare și alte elemente arhitecturale mici, realizate în stil clasic, devin centre de interes și se privesc ca adevărate bijuterii din inima pădurii. De asemeni, am folosit materiale naturale începând cu pavajul și terminând cu elementele decorative.

Scaunele sunt dotate cu urne pentru gunoi cu sortare (sticle, hârtie, alte tipuri de deșeuri). În fiecare parc sunt prevăzute spații subterane pentru depozitare a gunoiului, dotate cu mecanism de ridicare și acces comod de la stradă. De asemeni, am prevăzut wc-uri publice și accese comode pentru persoane vârstnice și cu necesități speciale.